reklam

12 Temmuz 2014 Cumartesi

D Vitamini Faydaları

D Vitamini Faydaları Önemini son yıllarda anlamaya başladığımız D vitamininin bilinen, bedenin kalsiyum ve fosforu emip tutmasına yar... thumbnail 1 summary
D Vitamini Faydalari

D Vitamini Faydaları


Önemini son yıllarda anlamaya başladığımız D vitamininin bilinen, bedenin kalsiyum ve fosforu emip tutmasına yardımcı olması yeteneğinin yanında daha birçok görevleri ortaya çıkmıştır. -Tam olarak bir vitamin olmayan D vitamini alışılmışın dışında bir salgı bezi tarafından cildiniz tarafından yapılan bir hormondur. Cildinize çarpan güneş ışığı kolesterolün bir kuzenini previtamin D’ye dönüştürür. Öncelikle karaciğerde işlemden geçer ve daha sonra böbreklerdeki, kalpteki, bağışıklık sistemindeki, göğüsteki veya prostattaki hücreler tarafından aktive edilir. Çok az gıda doğal olarak D vitamini içerir.Bunlardan bazıları ise somon balığı, sardalye gibi balıklar ; (bu balıkla­rın karaciğeri yüksek miktarda D vitamini içerir). Gıdalardan aldı­ğımız D vitaminini D vitaminiyle zenginleştirilmiş süt ürünlerin­den, vitaminle zenginleştirilmiş kahvaltı gevreklerinden ve D vita­mini içeren yemlerle beslenen tavukların yumurtalarından alırız.

-Kalsiyum genelde kemik yapımı ve kemik kırılmalarını önleme konusunda dikkat çekse de D vitamini de çeşitli düzeylerde buna yardımcı olur. D vitamini kalsiyum ve fosforun (kemiklerin bir başka öğesi) sindirim sis­teminden geçerken absorbe edilmesini sağlar. Böbreklerin bu mi­neralleri tutması için sinyal verir, böylelikle idrarla atılmazlar. Ke­miklerin yıkımım da önler ve kemik yapımı faaliyetlerini destekler.

-İleriki yaşlarda düşmelerin azalması.(Yapılan araştırmalar kalça kemiğini kıran pek çok kadında D vitamini eksikliği göstermiştir.Fazladan alınacak D vitamininin kemik kaybını azaltabileceği için ileriki yaşlardaki kadınlarda ve erkeklerde kalça ve bilek kırılmalarını, etkili şekilde azaltır.)D vitamini kas hücrelerinin daha fazla pro­tein yapması için sinyal verir. Bu, kasları güçlendirebilir ve özellikle yaşlılarda dengeyi iyileştirebilir. Geniş kapsamlı çeşit­li araştırmalar D vitamini desteklerinin sağlıklı sayılabilecek yaşlılarda düşme riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığım gösteriyor. Düşmeler yaşlılar arasında bir numaralı yaralanma nedenidir. Kalıcı sakatlığa, bağımlılığa ve hatta ölüme neden olabilmektedir.

-Kanser. Deney tüplerinde D vitamini, göğüs, yumurtalık, ko­lon, prostat ve beyin kanserleri dahil çeşitli tip kanser hücrele­rinin büyümesini ve üremesini kuvvetli bir şekilde engelliyor. D vitamini alımına ya da kandaki D vitamini düzeyi ölçümle­rine başvuran yeni araştırmalar aynı şeyin bedenlerimizde de gerçekleştiğini ileri sürüyor. Bu, D vitamininin tıpkı küçük çaplı bir yangının üzerine atılan bir battaniye gibi yeni kanser hücrelerini söndürebileceği, onların hayatı tehdit edici tümör­lere dönüşmesini engelleyebileceği anlamına gelir.

-Kalp hastalığı. Çeşitli araştırmalar daha fazla D vitamini alma­nın, özellikle de güneş ışığından alındığında kan basıncını dü­şürmeye yardım ettiğini öne sürüyor. Yetersiz D vitamini alımı kalp yetmezliğine ve periferik arter hastalığına (bacaklarda kan görülen göğüs kanserindeki artışı azaltabüdiğiydi. Aynı şey alkol­lü içki içenlerde içmeyenlere göre daha sık görülen kolon kanseri için de geçerliydi. Her gün alkollü içki içen ve 600 mcg ya da da­ha fazla folik asit alanlar daha yüksek bir risk altında değüdi. Bu mantıklı çünkü alkol folik asidin emilimini engeller ve dolaşımda­ki folik asidi de etkisiz hale getirir.

Hepimizin bildiği karaciğerin yanı sıra başka zengin folik asit kaynakları da vardır. Çoğu kahvaltı gevre­ğinde artık her porsiyonda 100 mcg folat bulunuyor, bir kısmı ise 400 mcg olan günlük ihtiyacın tümünü içeriyor. Baklagiller de iyi birer kaynak. Mercimek, nohut ve siyah fasulyenin porsiyonunda 20 ila 50 mcg folat bulunuyor. Ispanak, makarna ve portakal su­yu da diğer zengin kaynaklar...


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mesajınız bir yönetici tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.